2 Μαΐ 2011

Κρήτη: Απόφαση-ντροπή για 166 μαθητές με ειδικές ανάγκες

Το υπουργείο Παιδείας, τους υποχρεώνει να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις στην Αθήνα με δικά τους έξοδα...

Σε απόγνωση βρίσκονται 166 υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων και οι οικογένειές τους από την Κρήτη, καθώς αν και πρόκειται για παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην λειτουργήσει φέτος εξεταστικό κέντρο για τα παιδιά αυτά στο νησί, αλλά να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να δώσουν τις εξετάσεις.

Η ανάλγητη αυτή απόφαση, δημιουργεί αφενός θέμα άνισης μεταχείρισης υποψηφίων οι οποίοι, εκτός των προβλημάτων αναπηρίας, θα επιβαρυνθούν ψυχικά και σωματικά και αφετέρου και ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τις οικογένειές τους, πολλές από τις οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μην πάνε καν να δώσουν εξετάσεις!

«Ξαφνικά, δέκα μέρες πριν τις πανελλήνιες μας λένε ότι πρέπει να πάμε στην Αθήνα για να δώσουν εξετάσεις στα εκεί εξεταστικά κέντρα» είπε στο Flashnews.gr η κα Σοφία Περάκη, μητέρα ενός από τα παιδιά αυτά.

Μεταφέροντας την απόγνωση και των 166 οικογενειών η κα Περάκη απευθύνει στους αρμοδίους του υπουργείου τα εξής ερωτήματα: «Πως τα παιδιά μας θα πάνε στην Αθήνα και με τι έξοδα; Πως τα απομακρύνουν από τα φροντιστήριά και τους καθηγητές τους, όταν αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς πρόβλημα καθώς έχουν μαθητική δυσκολία; Πως ξαφνικά τους λένε ότι θα πρέπει να πάνε σε έναν άγνωστο τόπο, σε ένα τελείως ξένο περιβάλλον;

Τα μισά παιδιά δεν θα πάνε να δώσουν εξετάσεις. Δηλαδή τυραννιόντουσαν 12 χρόνια για να τελειώσουν το σχολείο και ξαφνικά δημιουργούν αυτό το πρόβλημα, ειδικά για αυτά τα παιδιά;»

Να σημειωθεί πως στελέχη των ΕΛΜΕ έχουν προτείνει στο υπουργείο να συσταθεί εξεταστικό κέντρο για τα παιδιά αυτά στην Κρήτη αποδεχόμενοι ακόμη και να μην πληρωθούν οι επιτηρητές προκειμένου να ξεπεραστεί η δικαιολογία του οικονομικού κόστους.

Για το ίδιο θέμα είχε υποβάλλει ερώτηση στην υπουργό Παιδείας και η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κα Μαρία Σκραφνάκη. Όπως επεσήμανε και η κα Σκραφνάκη «με την συγκεκριμένη απόφαση οι απόφοιτοι με αναπηρίες από τα ΕΠΑΛ της Κρήτης ουσιαστικά στερούνται το δικαίωμα προσέλευσης στις εξετάσεις, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού κρίνεται ιδιαίτερα πιθανή η αποχή πολλών αποφοίτων από τις εξετάσεις αυτές.

Επιπλέον η κα Σκραφνάκη τονίζει πως «με την συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα ταλαιπωρίας και κόστους, για την μετακίνηση των μαθητών και των συνοδών τους σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους μας».newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: