19 Απρ 2011

κρήτη...γεύσεις πασχαλινές

Υλικά

Ζύμη:
Ένα κύβο μαγιάς σαν μεγάλο λουκούμι
1 φλυτζάνα χλιαρό νερό
2-3 κουταλιές αλεύρι
1 φλυτζάνα λάδι
1-1,5 φλυτζάνα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε)
1 γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
4-5 αυγά
1 φλυτζάνα γάλα
Ξύσμα λεμονιού
Μαστίχα
Μαχλέπι
Λίγο αλάτι
Αλεύρι για τσουρέκι όσο σηκώσει για ζύμη μαλακή.
Γέμιση:
1 μυζήθρα μετρίου μεγέθους (περίπου 1,5 κιλό)
1 φλυτζάνα ζάχαρη
1 αυγό
Λίγη μαστίχα
Ξύσμα λεμονιού
Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την μαγιά, 2-3 κουταλιές αλεύρι και 1 φλυτζάνα χλιαρό νερό και αφήνουμε να αφρίσουν (περίπου 20 λεπτά).
Χτυπάμε αρκετή ώρα στο μίξερ το λάδι, το γιαούρτι, τα αυγά και την ζάχαρη, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, το μίγμα της μαγιάς και το αλεύρι.
Αφήνουμε την ζύμη να ανεβεί.
Γέμιση: Περνάμε την μυζήθρα από την μηχανή του πουρέ ή την πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να γίνει σχεδόν σαν κρέμα και ρίχνουμε την ζάχαρη, τον δυόσμο, την μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το αυγό.
Οταν η ζύμη μας έχει περίπου διπλασιάσει τον όγκο της την πατάμε να ξεφουσκώσει και ανοίγουμε φύλλο όχι πολύ λεπτό.
Κόβουμε κυκλικά κομμάτια μεγέθους πιάτου φρούτου και βάζουμε σε καθένα αρκετή ποσότητα μυζήθρας, αφήνοντας όμως περιθώρια στις άκρες.
Σκεπάζουμε με τα περιθώρια τελείως την μυζήθρα διπλώνοντας τα αντικριστά ώστε να δημιουργηθούν παραλληλόγραμμα ή τετράγωνα. Στις γωνίες πατάμε με το πίσω μέρος ενός στυλό τύπου Big (!!!! Βρε παιδιά έτσι το βρήκα έτσι σας το λέω, μάλιστα βγάζουμε και την τάπα του να γίνεται ένα μικρό κυκλάκι πάνω στη γωνία - εγώ χρησιμοποιώ το εργαλείο που βγάζουμε τα κουκούτσια από τα φιρίκια όταν φτιάχνουμε γλυκό κουταλιού) ώστε να σιγουρέψουμε ότι έχουν κολλήσει.
Αφήνουμε να ανεβούν στα ταψιά που θα τα ψήσουμε για να μην χαλάσει το σχήμα τους με την μεταφορά, και αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με λίγο νεράκι.
Πασπαλίζουμε με αποφλοιωμένο σουσάμι ή με αμυγδαλάκι φιλέ και ψήνουμε στους 180 C ως ότου χρυσίσει η επιφάνεια τους (εγώ τα βάζω στην πρώτη θέση της σχάρας του φούρνου ξεκινώντας από τη βάση του

Δεν υπάρχουν σχόλια: