15 Απρ 2011

Η αξιοπρέπεια.

Ο όρος ʽʼαξιοπρέπειαʼʼ είναι δύσκολο να οριστεί. Καταρχάς η αξιοπρέπεια  είναι συνυφασμένη με τα βιώματα, τα πιστεύω, την καθαρή - ασυμβίβαστη συνείδηση και την παιδεία του καθενός. Η ʽʼαξιοπρέπειαʼʼ είναι τμήμα της συνείδησης μας που ως ένα σημείο εξωτερικεύεται χωρείς πάντα να γίνεται αντιληπτή η εξωτερίκευση της.
Η ʽʼαξιοπρέπειαʼʼ προϋποθέτει άτομα με μεγάλο αυτοσεβασμό, αυτοσυγκράτηση και υπομονή που είναι σε θέση να στερηθούν πολλά για να κρατήσουν καθαρή τη συνείδηση τους και την αξιοπρέπεια τους ψηλά.
Aξιοπρέπεια είναι:
α) Να μπορείς να κλέψεις, να αδικήσεις χωρίς να γίνεις αντιληπτός και όμως να μην το πράττεις.
β) Να είσαι σωστός με την δουλειά σου και με ότι σου έχει ανατεθεί να το κάνεις σωστά χωρίς το φόβο του ελέγχου και της τιμωρίας.
γ) Να παραμένεις σταθερός και ασυμβίβαστος στις αρχές σου χωρίς ενδοιασμούς θυσιάζοντας όταν είναι ανάγκη το ʽʼεγώʼʼ για το ʽʼκοινωνικό σύνολοʼʼ.
δ) Να έχεις τη δύναμη να ξεχωρίζεις από το σύνολο όχι για λόγους εγωιστικούς αλλά για να αποτελείς ʽʼπαράδειγμα ήθουςʼʼ χωρίς να επαίρεσαι.
ε) Να μπορείς να σέβεσαι την ετερότητα του αλλού, να ακούς πρόθυμα τη διαφορετική άποψη του άλλου και ας μην την υιοθετείς.
ζ) Όταν ορισμένες φορές οι καταστάσεις σε φέρνουν έτσι ώστε από αξιοπρέπεια να μένεις με λιγοστούς φίλους, χωρίς να παραπονιέσαι πουθενά και να ξανά βρίσκεις τη δύναμη από την ψυχή σου και να συνεχίζεις να ανεβαίνεις.
Πιθανόν τα παραπάνω να αποτελούν λάθος ορισμό της αξιοπρέπειας, αλλά θα ήθελα να κλείσω με ένα ωραίο ρητό: ʽʼΗ αληθινή αξιοπρέπεια είναι σαν το ποτάμι: όσο πιο βαθύ είναι, τόσο λιγότερο θόρυβο βγάζει. (Ντε Μονταίν)ʼʼ

Δεν υπάρχουν σχόλια: