Η συχνότητα Άλφα. Ερωτήσεις και απαντήσεις για την μέθοδο silva (mind control) και άλλες σχολές που χρησιμοποιούν παραπλήσιες τεχνικές.

Μια γενική αναφορά στο θέμα.

Ο εγκέφαλός μας δονείται. Με ένα εγκεφαλογράφημα μπορούμε να το διαπιστώσουμε. Όταν είμαστε στην συνηθισμένη κατάσταση εγρήγορσης, ξύπνιοι, τότε δονείται σε συχνότητες (κυρίως)
κοντά από 14 έως 20 hz. Όταν είμαστε σε ένταση μπορεί να ξεπερνά τα 20 hz.
Όταν κοιμόμαστε η συχνότητα πέφτει κάτω από τα 7 hz.

Ίσως θα έχετε προσέξει ότι μερικές φορές μόλις ανοίγουμε τα μάτια μας, πριν καλοξυπνήσουμε, έχουμε φύγει από τον ύπνο, αλλά ο νους μας δεν λειτουργεί όπως όταν είμαστε σε σχετική εγρήγορση. Εκεί στο μεταίχμιο ύπνου - ξύπνιου ο νους μας, δονείται σε συχνότητα 7 έως 14 hz. Αυτή η συχνότητα ονομάζεται “Άλφα”. Η ονομασία προέρχεται από ιατρικούς κύκλους.
Σε αυτή την συχνότητα το σώμα και ο νους βρίσκονται σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.
Παρατηρήθηκε ότι οι περισσότεροι που εξασκούν κάποια μορφή διαλογισμού (όχι όλοι) όταν διαλογίζονται, ο νους τους δονείται στην συχνότητα Άλφα. (θα το συναντήσετε και σαν επίπεδο Άλφα)

Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την συχνότητα η νοητική μας δραστηριότητα μεταβάλλεται. Ενεργοποιείται εντονότερα το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας. Σε αυτό φαίνεται να εδράζονται οι “συνθετικές” λειτουργίες ενώ το δεξί μας στεγάζει κυρίως τις “αναλυτικές”.

Τι εννοούμε αναλυτικές και τι συνθετικές. Με τις αναλυτικές λειτουργίες ο νους χρησιμοποιεί το σύνολο των απαραίτητων στοιχείων, για να συνθέσει μια εικόνα, ενώ με τις συνθετικές από ένα μικρό σχετικά σύνολο πληροφοριών, συνάγονται συμπεράσματα για το όλον. Για παράδειγμα η ποίηση γίνεται αντιληπτή κυρίως με την βοήθεια του δεξιού ημισφαιρίου, ενώ το αριστερό προτιμά τον πεζό λόγο (η γλώσσα γενικότερα πάει αριστερά).

Κάποιος Αμερικανός ονόματι Hose Silva συνειδητοποίησε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες του δεξιού ημισφαιρίου με κατάλληλες νοητικές ασκήσεις. Δεν γνωρίζω αν βρήκε μόνος του τις ασκήσεις, ή τις διαμόρφωσε χρησιμοποιώντας γνώσεις από σχολές διαλογισμού της ανατολής ή από αλλού. Το γεγονός είναι ότι παρουσίασε μια μέθοδο που ταίριαζε στα στην δυτική κουλτούρα.

Το ότι μπορούμε να μείνουμε στο επίπεδο άλφα για αρκετή ώρα, πχ. μισή ώρα, ήταν ήδη γνωστό από τις ασκήσεις διαλογισμού.
Η μέθοδος silva “φροντίζει” να κρατιέται μακριά από τα χωράφια της θρησκείας. (Το ορθόδοξο ιερατείο θεωρεί την μέθοδο αιρετική). Παρουσιάζεται καθαρά κοσμική, με σκοπό να δώσει την δυνατότητα στους χρήστες της, να πετύχουν επιδιωκόμενα αποτελέσματα με βοήθεια νοητικών ασκήσεων στο επίπεδο άλφα (κυρίως). Εμφανίστηκαν και άλλες προσεγγίσεις, προσωπικά παρακολούθησα μια μέθοδο που αν και οι ασκήσεις της έμοιαζαν αρκετά με τις ασκήσεις της silva διαφοροποιείται καίρια έχοντας μια έντονα θρησκευτική χριστιανική προσέγγιση.

Από την επαφή μου με αυτούς τους κύκλους οίδα ότι υπάρχει έντονη αναζήτηση για εμπειρίες E.S.P. (or extra-sensory perception) (εμπειρίες υπεραισθητικής αντίληψης). Και εγώ την είχα.
Και υπάρχουν ασκήσεις για κάθε “θαύμα”, μερικές φορές φαίνεται και να λειτουργούν. Για τους σκεπτικιστές, οι περισσότερες ασκήσεις γίνονται κατανοητές και με μη μεταφυσικές αναγνώσεις, αυτό όμως δεν αναιρεί την όποια χρησιμότητά τους.

Σήμερα έχω καταλήξει ότι οι esp αν και ελκυστικές είναι αμφίβολες και δευτερεύουσας σημασίας, τις περισσότερες φορές. Όμως αυτές οι ασκήσεις προσφέρουν ένα πιο απτό πεδίο εμπειριών.

Συνεχίζεται μόλις έχω λίγο χρόνο.
με προβλήματα και πλεονεκτήματα
υποβολή - υπνωτισμός, κρίση, κατανόηση, σκέψη, μνήμη, χαλάρωση μυϊκή, αρνητικές λέξεις, αρνητικές σκέψεις, θεραπεία μέσω της πίστης